Zöld tea
A teaivás hagyománya Kínából ered. I.e. 2700 körül Seng Nung császár forró vízzel teli csészéjébe fújt a szél a kertből egy tealevelet és máris élvezetesebbé vált az addig fogyasztott forró víz!
Egy másik legenda szerint Bodhidharma, a zen buddhizmus megalapítója kilenc évig elmélkedett lótuszülésben, a falnak fordulva. Amikor nem tűrhette tovább, hogy le-lecsukódnak szemei az álmosságtól, levágta szemhéjait. Belőlük nőttek az ébren tartó tea levelei...
Tudtad, hogy a zöld tea tulajdonképpen a Camelia sinesis napon szárított levele?
Ez a növény - teacserje – akár a telet is kibírja, úgyhogy akinek van kertje, ültessen kaméliát és szüretelhet! A zölden szedett tealeveleket azonnal feldolgozzák. A zöld teát nem erjesztik, csupán gőzöléssel vagy pörköléssel, majd szárítással az oxidációs folyamatot zárják le a levelekben, ezért nem barnul be.
A növényt természetes formájában őrzi, íze, illata abban a formában és minőségben marad épen, ahogyan leszüretelték. Az igazi teaszedés nagy hozzáértéssel, kézzel történik, alaposan különválogatva az értékes, friss leveleket a fonnyadtabbaktól.
Mi a különbség a zöld tea és a fekete tea között?
Nemcsak az, hogy az erősen erjesztett, majd faszén tűzön szárított fekete teát a kínaiak nem kedvelik, csak exportra termelik.
A (kínai) legenda szerint a fekete tea úgy keletkezett, hogy az idegenek a legrosszabb minőségű száraz tealeveleket belapátolták hajójuk gyomrába, ahol megrohadt a hosszú úton hazáig.
Annyi mindenesetre tény, hogy a fekete tea a durvább levelekből készül, és valóban füllesztik, tehát bomlási folyamat terméke, „enyhe méreg”. Keringési zavarokat is okozhat, oldatba vitt koffeinje kevesebb, csersavja fanyarabb, klorofillja tönkrement. A zöld tea ezzel szemben nem pusztán élvezeti szer, hanem természetes gyógynövény.
- Vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaz kellemesen élénkít és a kávétól eltérően tartós frissességet nyújt
- növeli a szellemi éberséget, ami tisztább gondolatokat eredményez
- a fizikai aktivitás, teherbíró-képesség fokozódik, a fáradékonyság csökken
- fejfájásnál kíméletes segítség
- álmosság ellen - kávé helyett – kitűnő
- fogyasztó hatású, amit nem a zsírszövet apasztásával, hanem az emésztés folyamatának elősegítésével ér el
- megvédi a romlandó fogakat a szuvasodástól (cukor nélkül igyuk, már csak azért is, mert úgy savasít!)
- szerepe a rákmegelőzésben óriási, ugyanis antioxidáns hatása révén megakadályozza a szabad gyökök kóros elszaporodását
- élénkíti az anyagcsere folyamatát, tisztít, segít kiküszöbölni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
- tágítja az ereket
- gyorsítja a sebgyógyulást
- szépíti a bőrt, különösen érzékeny bőrre ajánlott
- rendszeres fogyasztásával – napi 3 csésze – jelentős immunrendszer-erősödést érhetünk el
Ellenjavallatok:
- kismamák kerüljék
- vesebetegek ne igyák huzamosabb ideig
- forrón ne, csak langyosan vagy hidegen idd
- napi 1-1,2 liternél több vese- és májkárosodást okozhat
- a már kialakult betegségek esetén nem fogja visszafordítani a folyamatot, de lelassítja azt, és meggátolja a gyors állapotromlást
Elkészítése:
A legjobb minden teázás előtt frissen elkészíteni. Ha lehet, kerüld a csapvizet, helyette használj akármilyen szűrt, tisztított vizet. A zöld teát nem forró vízben forrázzák, hanem kb. 80 fokos vízzel öntik le, és abban áztatják 1,5-5 percig.
Az egyszer felhasznált teát többször is fel lehet használni, de akkor már hosszabb ideig kell áztatni a leveleket.
A japán tea széna illatú, a kínai zöld tea gyökér ízű, a ceyloni zöld teából a trópusi hegyek egzotikus illata árad.
|