Kellemes illatú potpourri
A szárított virágból, gyógy- és fűszernövényekből készített összeállítás szép látvány, illata rendkívül kellemes. A potpourri egész évben nyári illatot és hangulatot áraszt.
A potpourri készítésének többféle receptje van. Készíthetünk rózsa-, citrus-, levendula-potpourrit, vagy összeállíthatunk egy keveréket különböző illatozó növényeket, amelyeket tetszés szerint kombinálhatunk.
Az illatozó keverékhez friss virágszirmokra, pl.: rózsára, mimózára, jázminra vagy más erős illatú virágra van szükségünk. Kiválóan illenek a potpourriba a levelek is, pl.: az enyvesmag és az eukaliptusz. Sok virág illata szárítás után veszít az erejéből ezért tegyünk a keverékbe gyógy- és fűszernövényeket is, pl.: babérlevelet, levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, mentát vagy citromfüvet. Ízlés szerint tehetünk hozzá narancsszeletet, szegfűszeget, vanília rudat, szerecsendiót, csillagánizst.
A növényeken kívül szükségünk van rögzítő anyagra, amely magába szívja a fűszerek és a növények illatát, majd lassan újra kibocsátja. Régebben erre a célra pézsmát vagy ámbrát használtak, ma leginkább a gyógynövényboltokban „íriszgyökérpor” néven kapható őrölt nősziromgyöktörzset vagy tonkababot. Ha különleges illatot szeretnénk, használhatunk illóolajat is.
Fontosabb kellékek:
szárított virágok és levelek, gyógy- és fűszernövények, íriszgyökérpor, illóolajok, tál, légmentesen záródó üveg, mutatós üvegtálak/vázák/poharak
Elkészítés
1. Tegyük a friss virágokat, bimbókat és szirmokat szúnyoghálóra, vászonkendőre vagy újságpapírra. Szellős, hűvös helyen hagyjuk kb. egy hétig száradni.
2. Ha a virágok és a levelek olyan szárazak, hogy zörögnek, a gyógynövényekkel együtt tegyük őket egy nagy porcelán- vagy üvegtálba. A fatál nem jó, mert beszívja az olajat.
3. Az íriszgyökérport tegyük egy kis tálba. Egy liter szárított virághoz kb. 25 gramm porra van szükség. Keverjünk bele 1-2 teáskanál fűszert, és adjunk hozzá 5-6 csepp illóolajat.
4. Az íriszgyökérport, a fűszereket és az olajat jól keverjük össze, majd adjuk a szárított virágokhoz. Fakanállal nagyon óvatosan, alaposan keverjük meg.
5. A keveréket töltsük légmentesen záródó üvegbe, és kb. egy hónapig tartsuk sötét, hűvös helyen. A lezárt üvegben időnként rázzuk össze a keveréket.
6. Ha kész az illatozó potpourri, töltsük egy szép tartóba. Ha nyitott tálban tartjuk, díszíthetjük néhány szárított bimbóval is.
Jó munkát! = )
|