Savanyú káposzta – gondolnád, mennyi mindenre jó?
Szereted?
Ha eddig is szívesen etted, most még jobban fogod szeretni...
De akkor is érdemes tovább olvasnod, ha nem rajongtál érte: nem is gondolnád, milyen jót teszel magaddal pár villányi savanyú káposzta elfogyasztásával.
- C-vitamin tartalma kiemelkedően magas
- sok B6-, és B12-vitamint tartalmaz kálium, magnézium és cink tartalma is jelentős
- javítja az agyi és idegi anyagcserét
- késlelteti a sejtek öregedését
- erősíti a kötőszöveteket
- erősíti a csontokat
- szabályozza a zsíranyagcserét
- csökkenti a koleszterinszintet
- segíti a vasfelvételt
- segíti a jótékony bélbaktériumok képződését
- közömbösíti a méreganyagokat a szervezetben
- rosttartalma miatt béltisztító
Sajnos a boltban kapható savanyú káposzták közül a legtöbb tartósítószerrel dúsított!
És ha pl. a piacon veszed, sem árt rákérdezni ugyanerre; de a jó hír, hogy otthon is könnyen elkészítheted. Kell hozzá két fej fehér édeskáposzta, só és bors és egy kis szárított kovász, egy 5 literes üveg.
A káposztákat le kell gyalulni (torzsa nélkül), majd besózni és állni hagyni, amíg levet nem ereszt.
A sóval ne fukarkodj, picit sósabbnak kell lennie, mint ahogy különben ennéd, mert ha kevés, nem fog elég levet ereszteni. Egy idő múlva a káposzta megpuhul, ekkor lehet elkeverni benne a szárított kovászt (1 kávéskanálnyit), majd bepakolni az 5 literes befőttes üvegbe. Ha szeretnéd, add hozzá a borsot is.
A levét öntsd hozzá, hogy egészen ellepje. Néha le kell nyomkodni, mert fontos, hogy végig lé alatt maradjon a káposzta. Tányért a tetejére, és meleg helyre állítani kb. 5 napig. A szárított kovász helyett használhatsz kenyérszeletet is (mint a kovászos uborkánál), de ezzel macerásabb a művelet.
|