Gyümölcsös és fűszeres cukor
A saját kezűleg készített finomság, amely szem-szájnak ingere, ideális ajándék lehet szeretteinknek. Az ízesített cukrokkal nemcsak az édesszájúaknak szerezhetünk örömet, hanem a teaivóknak és azoknak is, akik szeretnek sütni. Kifejezetten jól mutat, ha a fűszerezett cukrot nagy üvegekbe töltjük.
Fontosabb kellékek:
cukor, fűszerek, narancs/citrom, csavaros tetejű üvegek, falevelek, gyógyszertári glicerin, ecset, befőttes gumi, áttetsző fólia, papír törlőkendő, rafia
Elkészítés:
Így készítünk aromás cukrot
1. Fahéjas cukor: 500 g cukorhoz kb. 70 g fahéjrúd szükséges. A fahéj rudakat hosszába vágjuk fel, majd tűzdeljük a cukorba.
2. Vaníliás cukor: 500 g cukorhoz 2-3 vaníliarúdra van szükségünk. A vanília rudat hosszában vágjuk fel, és tegyük jó mélyen a cukorba.
3. Narancsos vagy citromos cukor: 500 g cukorhoz 3 narancs vagy 4 citrom héja kell. A narancsos vagy citromos cukorhoz vékonyan hámozzuk meg a gyümölcsöt. A héját alufóliára téve szárítsuk 75 fokra előmelegített sütőben, kb. két órán keresztül. A megszárított kihűlt héjat a cukorral rétegezve tegyük az üvegbe.
Falevéllel lezárt üveg
1. Alaposan tisztítsunk meg egy nagy, szép formájú levelet, és papírtörölközővel óvatosan töröljük meg. Kenjük be a színét vastagon glicerinnel. A levél felszívja a glicerint, így selymesebb lesz, és nem törik.
2. Helyezzük a levelet az üveg csavaros kupakjára, tegyünk rá átlátszó fóliát, jól simítsuk le, majd rögzítsük befőttes gumival. Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.
3. Vegyük le a fóliát, és óvatosan távolítsuk el a felesleges glicerint. Az üveg nyakánál tekerjük körbe a levelet egy darab rafiával.
Az üvegeket címkézzük meg és 1 hétig állni hagyjuk sötét, hűvös helyen.
Jó munkát! = )
|