Szereted a csokit?
Ha igen, jó hírem van számodra: azaz 10 ok, amiért ezentúl lelkifurdalás nélkül élvezheted a jól megérdemelt csokidat!
Elöljáróban: a csoki étcsoki legyen, min. 65%-os. Minél több a kakaótartalma, annál jobb. A tejcsoki után kicsit szokatlan, kesernyés az íze, de ha nem rágod, hanem szopogatod, édesebbnek érzed. A magas kakaótartalmú csoki lényegesen kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokoládé, kevesebb benne a kalória. A csoki éhséged is gyorsan csillapíthatod vele: elég egy kisebb kocka belőle.
1.) Fenil-etil-amint tartalmaz, amely aminosav a limbikus idegrendszeren keresztül jó hangulatot okoz, élénkítően hat, már kis mennyiségnél (kb. 10 gramm) is. Fogyasztása során növeli a boldogsághormonjaidat, a stressz hormonokat pedig csökkenti.
2.) A kávé magas koffeintartalmával szemben a kakaó ennek mindössze 20%-át tartalmazza, ami nem okoz nyugtalanságot, mégis élénkít. ~30 grammnyi étcsoki kb. 40 mg koffeint tartalmaz (ez a csoki fajtájától is függ, csak egy átlagos adat).
3. ) Energiát és erőt ad a szervezetnek. Gazdag A-, B1-, B2-vitaminokban és ásványi anyagokban is, mint pl. magnéziumban, káliumban, foszforban, vasban és kalciumban.
4.) Tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, melyek egészségvédő hatásúak.
5.) Serkenti az agyműködést.
6.) Segíti a vérkeringést, ezáltal egyes kutatások szerint a szexuális teljesítőképességre is jó hatással van, sokan afrodiziákumnak tartják.
7.) Csökkentheti a magas vérnyomást: a Kölni Orvostudományi Egyetem kutatóinak kísérletei azt bizonyították, hogy a (valódi) kakaó fogyasztása átlagosan 4,7/2,8 Hgmm csökkenést eredményezett.
8.) Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, segíti a szív egészségének a fenntartását: heti pár kocka étcsokoládé fogyasztásával 50%-kal kevesebb az esély a szívinfarktusra (2 éves periódusra vonatkozóan).
9.) Csökkenti az éhségérzetet, így segíthet a fogyásban is.
10.) Segíthet a krónikus köhögésben szenvedőknek: a kakaóban lévő teobromin jó hatással lehet a köhögésre.
|